Wybór pożywienia

wybor-pozywieniaPrzy wyborze pożywienia gra wiele wpływów rolę: wiek, płeć, stan sił, praca, klimat, cena.

Należy się starać uczynić z materyj pokarmowych potrawy przez umiejętne ich przyrządzanie. Jednocześnie zaś ważną jest rozmaitość potraw. Wielu z materyj pokarmowych używamy dopiero po ich ugotowaniu, upieczeniu, usmażeniu, po dodaniu do nich podniecających przypraw. Przez gotowanie rozmiękczamy pokarmy, czynimy je łatwiej strawnymi, tj. łatwiej rozpuszczalnymi w sokach trawiennych; jednocześnie gorąco zabija znajdujące się w pokarmach niektórych twory dla zdrowia szkodliwe (wągry, włosienie czyli trychiny, zarazki chorobowe). Pieczenie podnosi smak mięsa, ponieważ przypieczona powierzchnia mięsa nadaje mu zapach i smak przyjemny. Przyprawy (sól kuchenna) i korzenie (pieprz, imbir, gwodziki itp.) mają toż samo znaczenie, co i tak zwane używki (herbata, kawa, czekolada, napoje wyskokowe czyli alkoholowe). W małej ilości użyte, podniecają łaknienie, pobudzają większe wydzielanie się soków trawiących. Nadużywane, są w różnym stopniu, ale zawsze szkodliwe. I pora dnia nie jest bez znaczenia dla żywienia się. Tak np. wieczorem nie należy zbyt wiele jadać, a nigdy później, jak na jakieś – 2 godzin przed zaśnięciem. Nie należy też jadać podczas pracy, a po obiedzie zawsze nieco odpocząć, by całe siły ciała zająć się mogły trawieniem przyjętego pożywienia.

sklep z oświetleniem piła

Zbyt gorące pokarmy i napoje psują zęby, są przyczyną chorób żołądka; toż samo powiedzieć należy o pokarmach i napojach zbyt zimnych. Bardzo ważne jest, by potrawy były dobrze gryzione i żute w jamie ustnej, ułatwiamy przez to nadzwyczaj wiele pracę żołądkowi. W ogóle jama ustna jest ważnym narządem trawienia, należy ją też starannie pielęgnować. Zęby się psują od resztek pokarmu, które w szparach między zębami gniją. Dla uniknięcia tego należy często usta płukać wodą letnią. Jednocześnie miękką szczotką przy pomocy proszku (z kredy) czyścić należy zęby.

sklep z oświetleniem piła