Ziemniaki i jarzyny
Kartofle, z Ameryki w wieku XVI-ym przywiezione, stały się nader upowszechnionym pokarmem, ponieważ są smaczne i łatwo sycą, tj. łatwo napełniają żołądek. Ale pożywność ich jest bardzo niewielka. Białka i tłuszczu zawierają ilości malutkie, więcej już o wiele wodanów węgla. Trzy czwarte kartofla stanowi woda, która przecież komórkom ciała naszego nie zastępuje żadnej ze zniszczonych przez przemianę materii części składowej. Kartofle nadają się jako dodatek do strawy białkowej lub tłustej. Same przez się nie stanowią właściwego pożywienia. Najłatwiej trawią się kartofle roztarte (z mlekiem, masłem).
Jarzyny zielone, świeże (rzepa, marchew, kalarepa, brukiew, rzodkiew, kalafior, szpinak, szparagi), kapusta, sałaty, ogórki, cebula, rzodkiew, pietruszka itp. Zawierają przede wszystkim wodę. Są one jednak dobrymi przyprawami, ponieważ podniecają łaknienie i sprzyjają trawieniu; tę ostatnią własność zawdzięczają zawartym w nich solom, które drażnią gruczoły wydzielnicze żołądka i przez to zwiększają ilość soków trawiących. Za to nie mają wyliczone pokarmy roślinne prawie żadnej pożywności.
Szamba Betonowe Oleszyce
Toż samo powiedzieć należy o grzybach jadalnych. Grzyby mają tę zła stronę, że wiele gatunków jest dla zdrowia i życia ludzkiego szkodliwych. Czasami grzyb świeży jest nieszkodliwy, a poleżawszy czas pewien, staje się szkodliwym.
Szamba Betonowe Oleszyce