Rośliny strączkowe jako pożywienie

rosliny-straczkoweObok zbóż należy postawić, z pokarmów roślinnych, tak zwane rośliny strączkowe: groch, fasolę i soczewicę. Zawierają one dużo białka i krochmalu. Białko ich (legumin) nie nadaje się do tego, by z roślin tych można było chleb wypiekać, dlatego jadamy je rozgotowane lub w zupach. Łupiny, pokrywające ziarnka tych roślin, są z drzewnika, a więc zupełnie niestrawne; dlatego pożywienie z grochu, fasoli lub soczewicy tak obciąża żołądek. Używać ich przeto na leży zawsze dobrze roztartymi. Prócz tego należ je zawsze gotować w wodzie miękkiej (np. deszczowej). W braku takiej – należy do wody twardej dodać trochę sody, ale nigdy nie należy grochu, bobu lub soczewicy gotować wprost w wodzie twardej. Ziarnka roślin tych przy gotowaniu wciąga ją w siebie wodę, pęcznieją; przez to objętość ich powiększa się i obciążają bardzo żołądek. Tym niemniej dla ludzi mających zdrowe i silne narządy pokarmowe stanowią groch, bób i soczewica pożywienie bardzo posilne.

przeprowadzki ruda śląska

W zbożu i roślinach strączkowych zmaleliśmy głównie jako materie pokarmowe: białko i wodany węgla. Istnieją jednak roślinne pokarmy bogate w tłuszcz. Z oliwek np. wyciskanym jest tłuszcz, który jako oliwę używamy. Prócz oliwy używamy oleju makowego, lnianego, rzepakowego. Lepsze gatunki oleju bywają zafałszowywane przez gatunki gorsze.

przeprowadzki ruda śląska