Uprawa zbóż do produkcji jedzenia
W różnych krajach uprawiają różne zboża. W klimacie umiarkowanym, w którym my żyjemy, rośnie głównie pszenica i żyto. To ostatnie jest łatwiejsze do uprawy, wymaga mniej słońca, rośnie na gorszym nawet gruncie. Pszenica jednak daje pieczywo łatwiej strawne. Jęczmienia dodają do tańszych i lichszych gatunków chleba; częściej używa się zboża tego na kaszę. Toż samo powiedzieć należy o owsie, pieczywo z którego jest bardzo niestrawnym. W Chinach, Japonii, Indiach (Azia), zarówno jak i w wielu krajach Afryki, używają ryżu, który daje pokarm łatwo strawny. Na nieszczęście jednak, biedna ludność tych krajów karmi się wyłącznie ryżem, a taki wyłącznie roślinny pokarm nie może dać zdrowia, i sił ciału ludzkiemu. Kukurydza zawiera więcej tłuszczu niż inne pokarmy mączne. Proso nie nadaje się do użycia na pokarm właściwy. Gryka (tatarka), jakkolwiek nie należy do zbóż takich, jak poprzednio wyliczone, ma tę dobrą stronę, że rośnie i w klimacie zimnym.
uprawa zbóż