Szkodliwe mięso
Mięso szkodliwe być może dla zdrowia, gdy jest spożywane w stanie zepsucia. Wydaje ono wtedy zły zapach, wygląda wstrętnie. Ażeby zapobiec używaniu mięsa ze zwierząt chorych, mięsa zepsutego, w ogóle mięsa dla zdrowia szkodliwego, istnieją urzędnicy, którzy oglądają mięso, na sprzedaż przeznaczone. Mięso nie nadające się do użytku bywa niszczone.
Pasożyty w mięsie zawarte zabić może gotowanie lub pieczenie (gorąco). Nie zabija ich często wędzenie. Gotowane mięso różną mieć może wartość. Wstawione na ogień w wodzie zimnej, traci dużo części pożywnych (białka), które rozpuszczają się w wodzie i tworzą rosół. Jeżeli zaś wrzucimy mięso do wrzącej już wody, natenczas białko się natychmiast zetnie i w wodzie nie rozpuści.
wywóz ziemi Poznań
W pierwszym razie otrzymamy dobry rosół, w drugim – rosół mniej posilny, ale za to mięso straciło mało ze swych części posilnych. Nie należy jednak sądzić, by do dobrego rosołu całe białko z mięsa przeszło; przeciwnie, zostało w mięsie rosołowym dosyć, by uczynić je jeszcze posilnym. Białko rosołu też ścina się i bywa w postaci „szumowin” wyrzucane. W końcu więc zostają w rosole rozpuszczone sole mięsa i pewne smak nadające materie, które pobudzają łaknienie i zwiększają ilość soków trawiących w żołądku. Duszenie tak samo działa na mięso jak gotowanie. Pieczenie mięsa tworzy na jego powierzchni warstwę nieco przypaloną, która nadaje mięsu smak, zapach i zwiększa ilość soków trawiących w żołądku.
wywóz ziemi Poznań