Tłuszcz z mleka

mleko-tluszczMleko pozbawione tłuszczu nazywamy mlekiem zbieranym. Tłuszcz z mleka zebrany (śmietanka) zawiera prócz kulek tłuszczowych nieco sernika, cukru mlecznego i soli. Mleko, pozostawione przez czas krótszy lub dłuższy, zmienia się. Znajdujące się w niem żywe grzybki (drożdże i inne) zmieniają cukier na kwas mleczny i kwas węglowy; dzięki temu mleko się ścina („warzy”). W ten sposób powstaje mleko kwaśne, chociaż często grzybki zmieniają mleko w ten sposób, że jest ono zupełnie zepsute, do użycia nie nadające się.

Jak wspomnieliśmy, zabić zawarte w mleku grzybki można gorącem, tj. przez gotowanie mleka. Chcąc też przechować mleko, choćby godzin kilka, należy je gotować, by wrzało co najmniej przez pięć minut; potem należy je zakryć, by z kurzem powietrza nie wpadły doń nowe grzybki. I zimno jest wrogiem grzybków, psujących mleko. Najlepiej więc mleko przegotowane wstawić do miejsca najzimniejszego w domu (piwnica, lodownia, w najgorszym zaś razie naczynie z mlekiem wstawić w miskę napełnioną wodą, którą, gdy się zagrzeje, zmieniamy).

wypożyczalnia mebli eventowych

Mleko bywa często fałszowane. Sprzedają więc mleko zbierane za całe; dolewają doń wody; dodają sody, kwasu bornego itp., by się nie psuło itp. Mleko zafałszowane jest nader szkodliwym dla małych dzieci, a często i dla dorosłych.

wypożyczalnia mebli eventowych