Mąka jako pokarm

makaZ ziarn różnych zbóż wydobywa się w młynie mąka. Z materyj pokarmowych w mące zawartych najważniejszymi są krochmal i białko, nie brak tam jednak i cukru, tłuszczu, soli. Jest to więc zbiór materyj pokarmowych wszelkiego rodzaju. Główną część białka stanowi w mące gluten, który czyni mąkę zdatną do wypieku, ponieważ dzięki jego zdolności rozciągania się ciasto otrzymuje ową znaną postać dziurkowatą, do gąbki podobną. Oszuści fałszują mąkę, dodając nawet materyj dla zdrowia szkodliwych; dla uczynienia mąki cięższą, dodają do niej gipsu, ałunu; by jej więcej zrobić – dodają różnych chwastów bezwartościowych. Często mąka jest nie uważnie i niestarannie oczyszczoną, więc zawiera nieczystości; najszkodliwsze zanieczyszczenie stanowią grzybki sporyszu, rosnące na kłosie; ich spożywanie wywołuje ciężkie zatrucia.

oświetlenie piła

Z mąki wyrabia się rozmaite potrawy. Mąka wchodzi w skład klusek, pierogów, prażuchy, zacierek, makaronu, zup mącznych. Głównie jednak spożywamy mąkę w pieczywie. Pieczenie chleba odbywa się w ten sposób: Zagniata się mąkę z wodą na ciasto; do ciasta dodajemy drożdży. (Drożdże to drobniuteńkie grzybki żyjące, w masę zbite. Obejrzeć je można jedynie przy pomocy szkieł powiększających, które stanowią tak zwany mikroskop). Ciasto, w ciepłem miejscu zostawione, „rośnie”: wewnątrz tworzą się otworki, pęcherzyki, przez co staje się ono do gąbki podobne, pulchne; wtedy je wsuwają do gorącego pieca, a po pewnym czasie upieczone wyjmują z pieca. Na wierzchu ma ciasto nieco przypaloną skórkę, wewnątrz – miękki ośrodek, różnej barwy: stosownie do użytej mąki. Zmiana mąki na chleb dzieje się przez działanie drożdży.

oświetlenie piła