Do posiłków

przyprawyDla dodania smaku lub zapachu używamy, przy przyrządzaniu potraw, przypraw i korzeni. Sól kuchenna (chlorek sodu) jest najniezbędniejszą przyprawą pokarmów naszych. Jest ona częścią składową ciała naszego, ciągle jest z ciała wydalaną, więc też odnawiać jej zapasy w ciele należy. Do przypraw zaliczyć wypada również: cukier, niektóre tłuszcze {oliwa), kwasy, np. kwas cytrynowy, ocet.

Przyprawy stanowią do pewnego stopnia jeszcze materie odżywcze; korzenie służą już tylko wyłącznie dla nadania smaku i sprzyjania trawieniu. Należą tu: cebula, czosnek, gorczyca (musztarda), anyżek, szafran, pieprz, liście laurowe, goździki, imbir, wanilia itp.

Podobne działanie jak korzenie mają i tak zwane używki. Nie dodajemy ich jednak do potraw, ale spożywamy oddzielnie. Do używek zaliczamy: napoje wyskokowe (alkoholowe), kawę, herbatę, kakao i tytoń.

Poznań wywóz odpadów

Małe ilości wyskoku są dla osób dorosłych dobrym środkiem podniecającym łaknienie i sprzyjającym trawieniu. Nadużycie za to mści się strasznie: całe ciało choruje, a głównie mózg i nerwy; śmierć przedwczesna jest częstym skutkiem nadużywania wyskoku, a lekka dla innych choroba dla człowieka nadużywającego wyskoku staje się często śmiertelną. Zmiany przez wyskok w ciele czynione są tak znaczne, że odbijają się i na potomstwie, które jest nędzne, słabe, skłonne do chorób wszelkich, a głównie do chorób nerwowych i umysłowych. Wyskok otrzymuje się przy „robieniu” (fermentacji) cukru pod wpływem drożdży właściwych. Powstają przy tym obok wyskoku: kwas węglowy, fuzle, gliceryna, kwas bursztynowy interymalne chemiczne. W podobny sposób powstaje piwo, wódka, wino. Wódka musi być przed użyciem oczyszczoną z różnych szkodliwych domieszek.

Poznań wywóz odpadów