Przechowywanie mięsa

przechowywanie-jedzeniaDla przechowywania (konserwowania) mięsa i chronienia go od zepsucia używamy najczęściej zimna (lodu), ponieważ w zimnej atmosferze nie mogą rozwijać się grzybki, w szczelnie zamkniętych puszkach (blaszanych). Do tegoż samego celu służy moczenie mięsa w occie, peklowanie, wędzenie. Przy wędzeniu nasiąka mięso dymem, który mu nadaje zapach i smak szczególny.

Do sposobów przechowywania mięsa należy też zaliczyć przygotowywanie kiełbas. Mięso siekają, mieszają z korzeniami, chlebem, mąką itp. i wpychają do cienkich kiszek. Na nieszczęście, bardzo często używają do tego mięsa w z tym gatunku, odpadków, a nawet mięsa nieświeżego. Niedostatecznie gotowana lub wędzona kiełbasa psuje się; powstaje w niej trucizna i wcale nie tak rzadkie są wypadki zatrucia kiełbasą. Słonina, smalec, sadło są tłuszczami nie łatwo strawnymi: zepsute – sprawiają chorobę narządów trawienia. Galareta (żelatyna) zawiera w sobie nieco białka i jest bardzo łatwo strawną.

Poznań – kontenery na gruz

Mięso ryb jest w ogóle tyleż pożywnym i równie strawnym jak mięso wołowe. Łatwiej strawne z ryb są: szczupak, okoń, karp i inne. Trudniej strawne – tłuste ryby: łosoś, śledź, szproty, sardele. Ryby łatwo się psują, gniją, stąd łatwość zatrucia rybami. Niedostatecznie ugotowana ryba wywołuje choroby żołądka i kiszek. Jak mięso zwierząt tak i mięso ryb przechowywane bywa w zimnie, przy pomocy suszenia, wędzenia, w occie, w oliwie. Z jaj rybich (pewnych gatunków) przygotowuje się kawior. Jest to pokarm pożywny i łatwo strawny. Tran jest łatwo strawnym tłuszczem, otrzymywanym głównie z wątroby wielorybów.

Człowiek używa jeszcze na pożywienie mięsa raków: raka rzecznego, kraba, homara. Również łatwo strawne i pożywne są ostrygi. Wyliczone ostatnio rodzaje pożywienia bardzo łatwo ulegają zepsuciu i dlatego często są przyczyną zatrać.

Poznań – kontenery na gruz