Owoce jako pokarm

owoceOwoce stanowią i pokarm i przyprawę. Nakarmić się nimi nie można, jakkolwiek zawierają materię pokarmową: cukier. Zawarte w nich niektóre materie (kwasy) podniecające sprzyjają trawieniu. Owoce właściwe – to: jabłka, gruszki,pomarańcze, wiśnie, śliwki, agrest, porzeczki, maliny, jagody leśne, morele, winogrona. Do owoców można jednak zaliczyć też orzechy migdały, figi, melony, ananasy. Owoce jadać można na surowo i w różny sposób przyrządzane.

Z owoców wydobywa człowiek zawarty w nim cukier. Najwięcej dobywamy cukru buraczanego (z buraków) lub trzcinowego (z trzciny cukrowej). Cukier jest pożywieniem; przy tym nie podlega on zmianom żadnym w narządach trawienia.

Mieszaninę cukru z wodą i niewielkimi ilościami białka i soli stanowi miód. Zbierają go pszczoły z kwiatów i znoszą do ula, skąd go człowiek czerpie. Miód jest przyprawą ułatwiającą trawienie. Za pomocą odpowiedniego „robienia”, (fermentacji) zmienia się miód na napój upajający.

Lód w kostkach Warszawa

Cukru używają do wyrobów cukierniczych (cukierki, konfitury). W małych ilościach są one nieszkodliwe, w większym jednak psują zęby i trawienie. Dla upiększenia tych wyrobów, nadania im ładnego zapachu, używają czasem materii trujących.

Lód w kostkach Warszawa