O karmieniu cz. 2

Matka, która karmi, powinna dobrze się odżywiać i nie żałować sobie na jedzenie. Oprócz potraw z mąki zjeść i jaje, sera, cukru, masła. Wolno zjeść i barszczu i kapusty lub surowych owoców. Wstrzymać się natomiast od piwa, wódki i rumu.

Dokarmiać dziecko trzeba dopiero wówczas, gdy pokarmu w piersi matka ma za mało. Przez kilka pierwszych miesięcy wystarcza zwykle dziecku sama pierś. Około 5 – 6 miesiąca można mu już dodawać raz dziennie nieco mleka z cukrem. Zacząć od dwóch łyżek stołowych i pół kostki cukru. Co kilka dni dodając po łyżce, dojść do 6 – 8 łyżek stołowych i półtorej kostki cukru na raz.

Na tej ilości już poprzestać i nie zwiększać jej. Gdy niemowlę przyzwyczai się już do mleka, można mu około 6 miesiąca życia dać papkę z mleka, mąki i cukru. Papkę robi się w ten sposób: Do pół szklanki mleka chłodnego dodać jedną łyżeczkę białej pszennej mąki i 1 łyżeczkę cukru, rozkłócić to kołotewką a potem zagotować, aż się zrobi papka. Taką papkę dać dziecku jeść łyżeczką. Jest to bardzo smaczne, tanie i zdrowe pożywienie. Papkę podaje się wprzód raz dziennie a później dwa razy. Żywiąc dziecko taką papką, nie potrzeba kupować mączek zagranicznych, które są drogie i wcale nie lepsze, ani zdrowsze od zwyczajnej papki.