Mleko
Pokarmem najdoskonalszym, bo wszystkie materie pokarmowe w ilości znacznej w sobie zawierającym, jest mleko. Mleko wydzielane jest przez gruczoły mleczne. U nas używane jest głównie mleko krowie, ale w innych krajach używają również mleka koziego, kobylego, oślego. W mleku znajdujemy: białko (głównie sernik) i wodany węgla (cukier mleczny). W żołądku pod wpływem kwasu tam istniejącego ścina się sernik mleka, a później dopiero ponownie rozpuszcza w soku żołądkowym. Ilości wyżej wyliczonych materii pokarmowych bywają w mleku różne. Zależy to od pożywienia, jakie zwierzę dostaje, od ilości wypitej przezeń wody, zjedzonych soli, od częstości dojenia, od pory dojenia, od okresu dojenia (początek czy koniec dojenia), od właściwości krowy, od stanu jej zdrowia itp.
okno vetrex 90+
W porównaniu z mlekiem ludzkim zawiera krowie więcej sernika, mniej zaś cukru; ilość tłuszczu jest prawie równą. Przy tym sernik mleka ludzkiego łatwiej się trawi (dzieci), niż sernik mleka krowiego. Mleko zawierać może zarazki chorobowe (np. gruźlicy, tyfusu, szkarlatyny), zarówno też i inne grzybki, które mleko szybko psują, szczególniej w ciepłem powietrzu pozostawione. Dlatego też mleko należy zaraz po udojeniu przegotować; gorąco bowiem zabija wszelkie żyjące zanieczyszczenia mleka (jakkolwiek wolniej to czyni niż w wodzie).
Pokarmy pochodzenia zwierzęcego dają nam głównie białko i tłuszcz w postaci łatwo strawnej. Pokarmy te zawierają większe, niż pokarmy roślinne, ilości białka i tłuszczu.
okno vetrex 90+