Mięso jako pokarm

mieso-jako-pokarmMięsem nazywamy miękkie części zwierząt: mięśnie i przyrośnięty do nich tłuszcz. Z wnętrzności używane są na pokarm: płuca, serce, wątroba, nerki, śledziona, mózg, język, krew. Mięso najczęściej używane pochodzi z wotów, baranów, wieprzów, drobiu i dziczyzny. Mięso zawiera dużo białka, łatwo strawnego, oprócz tego sole, czasem znaczne ilości tłuszczu; wcale za to nie zawiera wodanów węgla. Dobroć, smakowitość, pożywność mięsa zależy od gatunku zwierzęcia, od jego wieku, płci, stanu, od sił, paszy, od okolicy ciała, z której pochodzi. Mięso zwierząt młodych jest miękkie, delikatne, jasno-różowe; mięso zwierząt starych – chude, łykowate, ciemne. Szczególnie wyraźne to jest w mięsie drobiu. Przez usilne karmienie (tuczenie) mięso staje się mniej wodniste ma więcej tłuszczu. Kruchość mięsa, które jakiś czas było przechowywane, zależy od wpływu kwasu mlecznego, powstającego w mięsie.

Szamba Betonowe Terespol

Tak zwane białe mięso, tj. chuda cielęcina, kurczę, gołąbek, jest najłatwiej strawne; toż samo powiedzieć należy o dziczyźnie i nietłustym mięsie wołowym. Najtrudniej strawić mięso tłuste i zawierające ścięgna („żylaste”). Dosyć łatwo trawią się płuca, nerki,wątroba, mózg. Za to trudno strawić: ozór,tłustą wątróbkę gęsią. Mięso zwierzęcia chorego w różny sposób szkodzić może człowiekowi. Zawierać ono może ropę, włośnie (trychiny), grzybki chorobowe najrozmaitsze. Włosień jest maleńkim robaczkiem, najczęściej w mięsie wieprzowym spotykanym. Wygląda wtedy, gołym okiem oglądany, jak mały biały punkcik w mięsie tkwiący. Mięso takie, spożyte przez człowieka, powoduje bardzo ciężką chorobę. Mięso zawierające wągry jest przyczyną powstawania w kiszkach ludzkich solitera, robaka, wywołującego różne chorobowe przypadłości. Za pomocą mięsa zwierząt chorych zarazić się można wąglikiem (karbunkułem), gruźlicą i innymi chorobami.

Szamba Betonowe Terespol