Drożdże jako pokarm

drozdzeDrożdże mają zdolność zmieniania krochmalu na cukier; część krochmalu w cieście zawartego zmieniają też na cukier; cukier „robi“ czyli fermentuje, tj. rozkłada się na kwas węglowy i wyskok (alkohol). Pod wpływem ciepła rozszerza się objętość kwasu węglowego i pary wyskoku – przez co tworzą się owe pęcherzyki w cieście, a całe ciasto powiększa się, „rośnie”. W końcu gorąco zabija drożdże i przestają one działać. Dlatego to za wcześnie do pieca wstawione (niewyrośnięte) ciasto nie ma w sobie pęcherzyków (zakalcowaty chleb). Zamiast drożdży używa się też do pieczenia chleba tak zwanej zakwaski, która zawiera również drożdże żywe.

noclegi piła

Przy „robieniu” (fermentacji) ciasta powstają prócz kwasu węglowego, który z ciasta uchodzi, i inne kwasy (głównie tak zwany kwas mleczny); one to nadają pieczywu smak mniej lub więcej kwaśny; zbytnia ilość kwasu w chlebie jest dla ciała ludzkiego szkodliwą. Ponieważ niektóre materie chemiczne mogą, dodane do ciasta, również wyrabiać kwas węglowy, a więc tworzyć owe pęcherzyki w chlebie, więc zamiast drożdży używają różnych „proszków do pieczenia”. Przy ich użyciu kwasów w pieczywie nie bywa.

noclegi piła